Santeri Siren

Syntynyt 1996

Kotipaikka: Helsinki

Pituus: 196 cm

Saavutukset biitsillä:

SM-Kulta 2018, 2019, 2020

SM-Hopea 2016, 2017

 

U22 EM-kisat 2017, 5.sija

Kauden 2018 Beach volley miespelaaja

Maailmanranking 65

Jyrki Nurminen

Syntynyt: 1990

Kotipaikka: Vantaa

Pituus: 188 cm

Saavutukset biitsillä:

SM-Kulta 2012, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

SM-Hopea 2011, 2015

SM-Pronssi 2013, 2014

 

EM-kisat Jurmala 2017, 25.sija

Kauden 2016, 2017, 2019 Beach volley miespelaaja

Maailmanranking 65

TEAM TMR INVEST

”Ensimmäinen suomalainen miesten beach volley –joukkue, jolla on sideout”

Tarinan alku

Alun perin tutustuimme syksyllä 2013, jolloin Santeri tuli opiskelemaan Mäkelänrinteen urheilulukion beach volley -linjalle. Santerille sekä Puolustusvoimien urheilukoulussa varusmiespalvelustaan suorittaville Veikka Manniselle ja Marko Määttäselle oli järjestetty ohjatut aamuharjoitukset kaksi kertaa viikossa biitsi.fi areenalla maajoukkuevalmentaja Kai Liukkosen johdolla. Nuorilta pojilta puuttui treenikavereita, joten minä ja joukko muita SM-kiertuepelaajia valikoiduimme mukaan treeniryhmään. Treenien lomassa ei valitettavasti kuitenkaan ehdi ihan hirveästi jutustelemaan, joten varsinaisesti opimme tuntemaan Santerin kanssa toisemme vasta keväällä 2014, jolloin olimme yhtä aikaa Turkissa treenaamassa. Santeri oli silloin 17-vuotias nouseva nuori tähti ja aloitteli juuri aikuisten pelejä.

Vakioparini Pekka Piippo loukkaantui keväällä 2017 ja mietin kuumeisesti, mistä saisin korvaavan peliparin. Peli tuntui kulkevan ja tarjolla oli CEV:n sateliittiturnauspaikka huhtikuussa Göteborgissa. Santeri oli ollut lukukauden

2016 - 2017 Saksassa opiskelemassa liiketaloutta Berlin International Universityssä ja harjoittelemassa Saksan maajoukkueryhmän kanssa olympiakeskuksessa Itä-Berliinissä. Vuosi Saksassa oli nostanut Santerin pelin aivan uudelle tasolle. Tämän vuoksi en lopulta hirveästi miettinyt muita vaihtoehtoja, vaan päätin kysyä Santerin halua lähteä pelipariksi turnaukseen. Santeri vastasi kyllä.

Ehdimme treenata yhdessä tasan kerran ennen huhtikuussa järjestettyä Göteborgin turnausta.  Santeri oli treenannut ja pelannut Saksassa puolustajana koko vuoden, joten roolituksemme ei ollut heti taivaissa solmittu liitto. Turnaus sujui kuitenkin todella hyvin. Yllätykseksemme saavutimme 9. sijan, vaikka torjunta- ja yhteispeli olivatkin välillä aika hakemista. Juhlistimme voittoa Göteborgin lentokentällä hampurilaisaterialla. Ajatus yhdessä pelaamisesta tulevaisuudessa nousi ensimmäisen kerran esille realistisena vaihtoehtona.

 

Vakavampi keskustelu yhdessä pelaamisesta alkoi vuoden 2017 SM-finaalien jälkeen. Santerin oli alun perin tarkoitus lähteä kesäloman jälkeen takaisin Berliiniin opiskelemaan ja treenaamaan. Muutenkin Santeri oli miettinyt, että voisi ylipäänsä jäädä Berliiniin elelemään ja pelaamaan Saksan kiertueella. Niinpä Santerin elämä ja tulevaisuudensuunnitelmat menivät uusiksi, kun syksyllä 2017 päätimme lopulta laittaa hynttyyt yhteen. Santeri muutti takaisin Helsinkiin, jotta päästiin treenaamaan yhdessä.

 

Selkeänä ja kunnianhimoisena tavoitteena oli menestyä ulkomaan turnauksissa sekä saavuttaa jokaisen biitsarin unelma eli lyödä itsensä läpi maailmankiertueella.

Haagin jytky

Iskimme ensimmäisen maailmankiertueen turnauksemme Haagissa heti vuoden 2018 alussa. Asetelmat olivat haastavat. Nilkkavammani oli estänyt täysipainoisen harjoittelun. Lähdimme silti rohkeasti hakemaan pääsarjapaikkaa kovatasoisessa neljän tähden turnauksessa.

 

Ensimmäinen jytky iski, kun pääsimme karsinnasta jatkoon. Tällaista ihmettä ei oltu Suomen miesten beach volleyssä aikaisemmin nähty! Pääsarjassa jytinä sen kuin jatkui, kun väänsimme lohkostamme jatkoon kolmannen erän hurjalla loppukirillämme 13–14 -tappiotilanteesta 16–14 -voittoon Sveitsin ykkösparista Beeler/Krattiger. Kotiinviemisiksi saimme Haagin turnauksesta mojovat FIVB-rankingpisteet, jotka takasivat pääsyn tuleviin maailmankiertueen turnauksiin.

 

Haagin turnaus oli selkeä käännekohta. Kaikki suunnitelmamme kauden 2018 osalta menivät uusiksi rankingpisteiden tuomien mahdollisuuksien myötä. Vielä tärkeämpi Haagin turnaus oli meille henkisesti. Näimme, ettei oma pelitasomme ole enää niin kaukana kansainvälisestä kärjestä. Samaa puuroa ne muutkin syövät aamuisin, ja samalla tavalla rainbow shot jää kenttään ulkomailla kuin Suomessa.

 

Linkki Haagin kohokohtiin:

https://www.youtube.com/watch?v=rr4XdispCt0&t=140s

Treeniä, treeniä ja sitten vielä vähän treeniä

Olemme Pekka Piipon sanoin ensimmäinen suomalainen beach volley –joukkue, jolla on sideout eli oikeasti stabiili ja vaikeasti murrettava vastaanotto- ja hyökkäyspeli vastustajan syöttövuorolla.  Pelillisesti olemme suhteellisen tasavahvoja pelin eri osa-alueilla. Torjuntapeliä olemme joutuneet treenaamaan erityisen paljon, koska olemme periaatteessa kaksi puolustavaa pelaaja. Se kehittyykin iloksemme koko ajan.

 

Tavoitteenamme on ammattimaistaa harjoitteluamme tulevaisuudessa. Kaudella 2017–2018 meillä oli lajitreenit keskimäärin vain kerran viikossa! Muun ajan pelasimme lentopalloa. Toinen erikoisuus harjoittelussamme on ollut, että meillä ei ole ollut varsinaisesti valmentajaa. Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että koko potentiaalia ei tällä yhdistelmällä saavuteta. Oikeastaan voi enemmän ihmetellä kauden kovia kansainvälisiä saavutuksia suhteessa treenimäärissä antamaamme tasoitukseen.

Biitsi.fi areenan tuella olemme pystyneet nostamaan lajiharjoittelukerrat 3–4 kertaan viikossa. Jussi Tommola, joka on aiemmin toiminut apunamme erityisesti analyysipuolella ennen tärkeitä turnauksia, on nyt ensimmäistä kertaa mukana kaikissa treeneissämme valmentajan roolissa. Lajitreenien lisäksi viikko-ohjelmaamme kuuluu neljä fysiikkatreeniä. Syksyllä 2018 taustajoukkomme täydentyi fysiikkavalmentajalla voimaharjoittelun tehostamiseksi. Laji- ja fysiikkatreenien päälle tulevat sitten luonnolliwsesti vielä huoltava oheisliikunta, hieronta ja muu kehonhuolto.

Jotta harjoittelumme olisi täysin ammattimaisella tasolla, tulisi lajitreenien määrää tulevaisuudessa nostaa vielä himppu; 4–5 treenikertaan viikossa. Meillä molemmilla on Santerin kanssa kuitenkin urheilun lisäksi työ- ja opiskeluvelvoitteita, joten tämä tavoite jäänee toistaiseksi vielä vain haaveeksi.

Tallinnan Teräsbiitsin avautumisen myötä aloitimme treeniyhteistyön Viron maajoukkueparin Tiisar - Nolvakin kanssa (kuvassa). Kehittymisemme kannalta on todella tärkeää päästä harjoittelemaan säännöllisesti kansainvälisen tason parin kanssa. Tarkoituksenamme on lisätä jatkossa yhteisiä harjoituskertoja muutamasta harjoitusviikonlopusta siten, että meillä on säännöllinen ja tiivis harjoitteluyhteys.

Koska harjoittelemme talvikaudet hallissa, on oleellista, että saamme ajoissa riittävän tuntuman ulkopeleihin ennen varsinaisen kisakauden alkua. Hietsu Beach Volleyn kanssa yhdessä rakentamamme Jyrki Nurminen Beach Camp starttaa vuosittain ulkopelikauden kertarysäyksellä huhti-toukokuun vaihteessa Turkin Alanyassa. Leiri tarjoaa paitsi meille myös usealle SM-kiertueparille sekä lukemattomille harrastepelaajille laadukkaat harjoitusolosuhteet ja aimo annoksen yhteisöllisyyttä beach volleyn parissa. On ollut mahtavaa olla mukana luomassa ja kehittämässä tätä tulevaisuuden klassikkoa suomalaiselle pallokansalle.

 

Linkki leiriin: https://www.jnbv.fi/beach-camp

Ilman yhteistyökumppaneita olisivat pelit jääneet pelaamatta

Kansainvälisellä huipulla kilpaileminen on kallista. Rahaa palaa kisamatkoihin lentojen, majoituksien ja ruokailujen muodossa, mutta yllättävän paljon myös arjen puurtamiseen; treenivuoroihin, salimaksuihin, kehonhuoltoon ja valmennukseen. Kilpaurheilijan kukkaroa kuristavat myös ulkomaan kisareissujen aiheuttamat poissaolot töistä ja sitä kautta ansionmenetykset. Mitä korkeammalle urheilija urallaan kurkottaa, sitä oleellisemmiksi rahoitus- ja yhteistyökumppanit muodostuvat. 

 

Ensimmäinen varsinainen sponsorini oli K-market Härkönen Karigasniemi. K-kauppias Kai-Erik Härkönen oli seurannut Facebookissa varhaisia turnauspäivityksiäni, joita kirjoitin 2010 vuodesta eteenpäin peleistäni silloisen parini Pekka Piipon kanssa. Kaitsu oli sitä mieltä, että tiimiäni tukemalla saisi paitsi ilon nuoren urheilijan tukemisesta myös näkyvyyttä kaupalleen. Yhteistyö jatkui lopulta kuusi vuotta vuosina 2012–2017. Noina vuosina sanapari Härkönen Karigasniemi ehti polttaa itsensä housuntakamuksista lajia seuraavien kestomuistiin.

 

Sopimus Härkönen Karigasniemen kanssa tuli päätökseen vuonna 2017. Pelimme Santerin kanssa oli juuri lähdössä lentoon ja etsimme uutta pääkumppania tukemaan maailmanvalloitustamme. Tunsin TMR Investin yrittäjän Tuomo Rissasen, joka on paitsi menestynyt yrittäjä, myös lentopallon ja beach volleyn lajiharrastaja ja tukija. Oli luontaista kysyä, kiinnostaisiko Tuomoa tulla TMR Investin kanssa sponsoriksemme. Syyskuun alussa 2017 kättelimme Tuomon kanssa pitkäaikaisen yhteistyösopimuksen. Team TMR Invest oli syntynyt!

TMR Investin rinnalla Biitsi.fi areena on tiimimme tärkein tukija. Olemme Santerin kanssa molemmat saaneet Biitsiltä paitsi työpaikat myös mahdollisuuden treenata ympäri vuoden ensiluokkaisissa olosuhteissa.

 

Päätukijoittemme TMR Investin ja Biitsi.fin lisäksi meillä on Santerin kanssa useita muita, pienempiä yhteistyökumppaneita auttamassa meitä tavoitteidemme saavuttamisessa. Olemme näistä kaikista yhteistyökumppanuuksista ja niide tuomasta tuesta todella kiitollisia!

Joukkorahoituskampanja siivitti läpimurtoon

Omista yhteistyösopimuksistamme huolimatta maailmanvalloituksemme sai taloudellisesti takkuisen alun: Syksyllä 2017 tuli tieto, että Suomen Lentopalloliitto ei rahoita miesten beach volleyta vuonna 2018.

 

Santeri pyöritteli samoihin aikoihin kisabudjettiamme excelissä ja pyysi yhtenä iltana ystäväämme Sanna Laitalaa käymään sen kanssaan läpi. Siinä budjettia setviessä myös rahoitusongelmamme tulivat puheeksi. Sanna piti vähemmän hienovaraiseen tyyliinsä Santerille palopuheen: ”Mitä sitten, jos ei tule tukirahaa? Sitten hankitte rahat itse. Teillä on tässä iso biitsiyhteistö ympärillä. Teistä tykätään. Ihmiset haluavat varmasti auttaa, jos te pyydätte apua.” Myöhemmin sain myös itse kuunnella saman palopuheen. Ajatus tuntui aluksi vähän vieraalta. Kehtaisiko sitä ruveta kerjäämään rahaa?

Idea jäi kuitenkin elämään. Suunnittelimme Beach Volley Team Finlandin Heikki Paijan ja Ilkka Lassilan kanssa rahoituksemme järjestämistä loppuvuodesta 2017. Päätimme kokeilla

joukkorahoituskampanjaa. Heikki löysi alustaksi Mesenaatti.me –yhteisörahoituspalvelun, jonne teimme esittelyn itsestämme ja tavoitteistamme. Heikin ja Ilkan pyörittämä Beach Volley Team Finland lähti mukaan kirittämään kampanjaa lupaamalla tuplata jokaisen joukkorahoituseuron aina 5000 euroon asti.

 

Kampanja ylitti kaikki odotuksemme! Mukaan lähti 65 rahoittajaa – pääasiassa yksityishenkilöitä omalla rahalla. Rahaa kertyi n. 9000 euroa sekä päälle luvattu tuplaus. Siinä missä yhteistyökumppanimme turvasivat vuoden 2018 alkukauden turnausmatkat ja Haagin jytkyn, mahdollisti joukkorahoituskampanja täysipainoisen harjoittelun ja kisaamisen loppukaudella 2018.

 

Taloudellisen helpotuksen lisäksi mieltä lämmitti biitsiyhteisön ja kampanjaan osallistuneiden tuki. Tuntui, että meihin uskotaan, kun niin moni ihminen on halunnut pyyteettömästi auttaa matkan aikana.

https://mesenaatti.me/campaign/?id=853#single/view

Kausi 2018 ylitti kaikki odotuksemme

Kausi 2018 oli kisakalenteriltaan ensimmäinen kausi, joka oli sellainen kuin kauden pitää vähintään olla, jos haluaa pelata ammattilaisena. Kiersimme lopulta 2018 syksyyn mennessä 12 maata, 9 maailmankiertueen turnausta ja 3 CEV:n turnausta. Vasta kauden jälkeen oikeastaan tajusimme, miten monessa paikassa olemme olleet. Kauden aikanahan sitä vain puskee laput silmillä tavoitteesta toiseen.

 

Maailmanrankin nousi sijalta 126 sijalle 55. Göteborgin CEV turnauksesta tarttui mukaan historiallinen pronssimitalli. Meistä tuli vakituiseen maailmankiertueen turnausten pääsarjassa pelaava ja siellä myös voittoja napsiva pari. Harppaus on huima huomioiden, että jo karsinnoista pääsarjaan selviäminen oli suomalaisille miespareille ylittämätön este pari vuosikymmentä. Yhtäkkiä Jyrki ja Santeri Suomesta pelasi kansainvälisen tason tähtien kanssa ja myös pärjäsi heille. Viineistään sellaisten lajilegendojen kuin kaksinkertaisen olympiavitosen Sean Rosenthalin tai kaksinkertaisen MM-vitosen Ben Saxtonin voittaminen todisti meidän kuuluvan kansainväliselle tasolle.

 

Kauteen mahtui myös karvaita pettymyksiä. Näistä kaikkein raskaimpana Italian parille kärsitty tappio Gstaadin turnauksen karsinnan kalkkiviivoilla, vaikka ratkaiseva kolmas erä oli jo melkein takataskussa. Italialaiset menivät samaisessa turnauksessa pitkälle ja löylyttivät heti kättelyssä mm. hallitsevaa olympiavoittajaa.

 

Läpimurto Gstaadin major-turnaukseen olisi tuonut merkittävät palkintorahat ja isot rankingpisteet. Jossiteltavaa siis jäi oikein isolla kädellä. Toisaalta ennen kauden 2018 läpimurtoa edes tuollaisesta panoksesta pelaaminen ei ollut realismia. Tavoitteet ja realiteetit yksinkertaisesti muuttuivat radikaalisti kauden edetessä. Varmasti Gstaadin katkeraan kalkkiin on kylvetty myös tulevan menestyksen siementä. 

Jos jotain olemme matkan varrella oppineet niin sen, että tavoitteet on syytä asettaa mielummin korkealle kuin matalalle, jos aikoo jotakin saavuttaa.

Sitten vain treenailemaan ja pitämään sormia ristissä, että mikään paikka ei hajoa (liikaa)... 

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle